Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Home
Waterjet
Equipment
Gallery
About
News
Jobs
Contact

 

prin ce ne deosebim de cocnurenta

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Waterjet iron30 mm cutting

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Waterjet pipe cutting

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Waterjet small items cutting

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Waterjet stainless stell cutting

 

 

 

 

 

 

Masa de lucru utila de 4 x 2 metri

In cazul masinilor de taiat cu jet de apa, masa de lucru mare inseamna economie de bani si timp ! Putem face nestingul (croiul) pieselor pe table de 4 x 2 metri, economisind material prin optimizarea croiului si timp prin manipularea redusa a tablelor.

 

Cap de taiere in 5 axe

Capul de debitare in 5 axe (3D) cu tehnologia IKC – Inteligent Kerf Compensation – permite debitari speciale, cu suprafete inclinate pana la 55° pentru clienti cu aplicatii speciale.
Iar acolo unde este nevoie de debitarea unei suprafete perfect verticale, capul de taiere in 5 axe poate compensa conicitatea pe care o genereaza taierea clasica pe masinile cu cap cu 3 axe.

 

Axa R de rotatie pentru debitarea formelor in tevi

Masina din dotarea societatii noastre este singura masina in zona de vest a tarii care permite debitarea de forme in tevi cu diametrul de pana la 300 mm datorita axei R de rotatie cu care este echipata.

 

Personalul specializat

Nu in ultimul rand, personalul calificat, inginerii, tehnicienii si designerii nostrii reprezinta garantia lucrului bine facut, cu profesionalism si respect pentru client.

 

Intensificator de presiune de 60 CP la max. 4150 bari si softul TecnoCam care include nestingul-croiul pieselor de debitat pe tabla si pregatirea fisierelor de debitare incluzand optiunile de optimizare a debitarii respectiv conicitatea si perpedicularitatea prin sistemul ICK, permit utilajului nostru sa satisfaca cerintele cele mai sofisticate ale clientilor nostri.

Tehnologia waterjet

Tehnologia debitarii cu jet de apa consta in obtinerea unui echilibru functional intre trei componente care conlucreaza si insumeaza utilajul de debitat:

pompa Jet de apa Abraziv
1. Pompa de inalta presiune 2. Jet de apa 3.Abraziv

1. Intensificatorul este utilajul care genereaza presiunea apei si are in componenta pompe de inalta presiune care pot atinge 10.000 de bari sau mai mult. Compania McCartney Manufacturing Company din Statele Unite a inceput realizarea acestor pompe in anii '60 acestea fiind ulterior dezvoltate de Flow Industries, una dintre companiile pionier in dezvoltarea tehnologiilor de debitare cu apa.


2. Jetul de apa cu presiune foarte mare este generat in urma trecerii jetului (avind deja o presiune rezultata de la intensificator), printr-un dispozitiv cilindric (cap de taiere / "nozzle") avind diametrul interior de 0.9 mm sau mai mic. Acest lucru confera un surplus de presiune indeajuns ca jetul de apa (fara amestecul abraziv)sa debiteze materiale moi (carton, lemn subtire, plastic) si chiar foaie de aluminiu cu grosime de 1 mm.


3. Substanta abraziva este formata din cristale foarte fine din grupa silicatilor minerali sau cristale de aluminium oxid (cristale din care este realizata suprafata abraziva a smirghelului). Amestecul apei cu cristalele de silicat se realizeaza intr-o camera de amestec situata inaintea capului de taiere. In acest moment, jetul de apa in amestec cu abraziv este capabil sa debiteze materiale dure, piatra, marmura, granit, metal dur, oteluri calite, inox, etc. cu grosimi de pana la 200 mm.

 

Caracteristici principale

 

  • Utilizarea unui jet de particule de mare viteza aflate in suspensie intr-un jet de apa la presiune foarte ridicata produsa de intensificatorul de putere.
  • Utilizate in debitarea unei game largi de materiale inclusiv cele sensibile la caldura sau materiale foarte dure.
  • Elimina orice stress termic sau deteriorare a materialului, a suprafetelor sau a marginilor taiate, cauzate de temperaturi ridicate asa cum este cazul la debitarea cu laser sau plasma.
  • Capul de taiere (nozzle) este confectionat dintr-un compus chimic (boride) avind ca o caracteristica, temperatura de topire ridicata.
  • Produce o inclinatie pe suprafata materialului taiat mai mica de 1 grad care poate fi eliminata daca se incetineste viteza de taiere sau se controleaza prin software la masinila dotate cu cap de taiere in 5 axe.
  • Distanta de la capul de taiere la material poate micsora sau mari latimea taieturii (uzual distanta este de 3.175 mm) 

 

Optiuni

 

Debitarea se poate face:

  • doar cu apa si este utilizata atunci cand se doreste taierea materialelor moi (spuma, burete, polistiren, carton, hartie)
  • in amestec cu abraziv atunci cand se doreste debitarea celorlalte materiale.

Capul de taiere (avind in componenta camera de amestec + virful capului) poate fi livrat:

  • in varianta cu 3 axe (in acest caz varful - nozzle) nu se poate inclina si se pot practica doar debitari verticale
  • in varianta cu 5 axe in care varful se poate inclina pana la 55° si poate realiza forme 3D.  

 

Date tehnice generale

Utilajele de debitat cu jet de apa sunt capabile sa realizeze decupari dupa forme complicate mai ales daca acestea sunt dotate cu cap de taiere in 5 axe si softuri specializate 3D.

Dimensiunile obiectelor care pot fi debitate variaza in functie de utilajul oferit de producator de la suprafete mici de 1 m² la suprafete mari de 12 m².

Latimea taieturii sau “kerf”- (termen utilizat in limbajul de specialitate), poate fi ajustata prin schimbarea varfului (nozzle) sau a granulozitatii abrazivului.

In mod obisnuit, atunci cand se utilizeaza debitare cu jet de apa in amestec cu abraziv, latimea suprafetei taieturii este de 1.016 mm – 1.27 mm dar exista si posibilitatea utilizarii unor varfuri ce permit o latime maxima a taieturii de pana la 0.5 mm.

In cazul in care se foloseste doar debitare cu jet de apa (fara abraziv), latimea taieturii poate fi de 0.178 mm la 0.33 mm.

Acuratetea taierii ajunge pana la 0.13 mm.

In mod uzual distanta dintre materialul ce urmeaza a fi taiat si varful de taiere este de 3.175 mm dar aceasta se poate modifica in functie de cerintele utilizatorului.

 

Utilizare

Datorita materiei prime (apa) utilizata de tehnologia “waterjet”, debitarea prin aceasta metoda poate fi utilizata in aproape orice industrie. Exista o varietate mare de materiale care pot fi debitate incepand cu cauciuc, spuma, plastic, poliamide, piele, materiale compozite, piatra, metale dure sau moi pana la alimente sau hartie. Materialele care nu pot fi taiate cu apa sunt anumite tipuri de ceramica, diamantele si sticla securizata.

 

Avantaje

Un avantaj important al debitarii cu jet de apa este abilitatea de a taia materialul fara a interfera cu structura intrinseca a materialului atita vreme cat aceasta tehnologie elimina utilizarea vreunui procedeu termic (cu generare de caldura), procedeu termic care automat duce la aparitia zonelor HAZ (heat-affected zone).

Minimizarea acestor efecte permite materialelor sa fie debitate fara schimbarea sau deteriorarea proprietatilor intrinsece. Prin aceasta tehnologie se debiteaza majoritatea materialelor sensibile la caldura si stress termic.  

Datorita latimii de taiere mici, a eliminarii HAZ si a posibilitatii efectuarii unor trasee comune de taiere atunci cand este vorba de mai multe repere ce urmeaza a fi confectionate, pierderile de material sunt foarte reduse spre deosebire de alte metode de taiere.    

Cantitatea de apa utilizata in procesul de taiere variaza in functie de orificiul varfului (nozzle) – in medie pana la 5 litri de apa pe minut. Apa uzata este suficient de curata incat sa poata fi eliminata prin sistemul de canalizare.

Abrazivul este un material non-toxic  care in mod uzual se poate imprastia peste orice suprafata de pamant, fiind practic un nisip foarte fin.

Utilajele de taiere cu apa produc foarte putine particule (praf, fum) reducand la nivel zero expunerea operatorului la materiale periculoase.   

 

 

Istoria waterjet

 

Istoria primelor incercari de utilizare a fortei rezultate in urma jetului de apa presurizat incepe undeva acum doua secole, in California anilor 1850, odata cu faimoasa goana dupa aur (California Gold Rush) cand apa presurizata era folosita la indepartarea rocilor moi de pe suprafetele rezultate in urma exploziilor artificiale, lucru care conferea minerilor o oarecare siguranta atata timp cat puteau sa stea la distanta fata de suprafetele rezultate, fara pericolul ca acestea sa se surpe peste ei. La inceputul secolului trecut metoda este preluata in minele din Prusia si Rusia, debitul de apa presurizat fiind utilizat pentru spalarea carbunelui rezultat in urma exploziilor artificiale. 

Prima incercare de taiere a stratului de roca cu jet de apa a avut loc in anii 1930 in Rusia, cand un tun de apa a fost folosit pentru a genera un jet cu presiunea de 7000 de bari.

 

In alte ramuri ale industriei, tehnologia debitarii cu jet de apa parcurge un drum marcat de inovatii si utilaje patentate de inginerii sau companiile americane care au incercat utilizarea acestei tehnologii, pana in anii ’70, cand se reuseste dezvoltarea unei tehnologii aplicabile pe scara larga si care permite debitarea oricarui tip de material, de la piatra si metal la kevlar, ceramica si sticla.

 

 

 

 

 

Home
Waterjet
Equipment
Gallery
About
News
Jobs
Contact
Copyright © 2012 Medisol. All rights reserved.